www.TRART.org'a Hoşgeldin

Merhaba. Burası bir çok özelliğe sahip gelişmiş bir site/forum sistemi ile kurulmuş bir sanat sitesi. Faydalanabileceğin bolca döküman ve iletişime girebileceğin bir çok kullanıcı var. Kurgusal çizim sanatları ile veya kurgusal hikayeler ile ilgiliysen ya da bununla ilgilenen kişilerin kaleminden çıkan çalışmalara göz atmak istiyorsan daha fazla bekleme!

Duyuruyu Kapat
[DUYURU] :MCW (Manga-Comics-Webtoon) Projesi TRART Okuma Platformunda Yayında! Çizgi romanı okumak için TIKLAYIN
Duyuruyu Kapat
[ÇİZGİ ROMAN] [YENİ SERİ]:Mehmet MAH'ın kaleminden "Uzak Gezegen" çizgi romanı 2. bölümü ile TRART Online Oku da Yayınlandı! Okumak için TIKLAYIN
Yazı Renk
Arkaplan Renk
Arkaplan Resim
Kenar Renk
Yazı Tipi
Yazı Boyutu
  1. [​IMG]
    ÇİZGİ ROMAN (COMİC) SAYFA AŞAMALARI

    1 - Minyatür Sayfalar : Aklınızda az çok tasarladığınız sayfaları küçük boyutlarda kabaca çizin. Sayfaları yan yana veya alt alta çizmek size hikayenin nasıl devam etmesi gerektiği konusunda daha kolay bir bakış açısı sağlar. Küçük sayfalarınızda, panelleri ve karakterleri belirleyin ama detaya inmeyin bu asıl sayfa için bir hazırlık aşaması. Bu iş, çizgi romanının tüm sayfalarında iyi bir bütünlük yakalamanıza çok yardımcı olacak.
    [​IMG]


    2 - Küçük Resimleri Taslağa Çevir : Şimdi başta çizdiğin küçük resimleri taslağa çevirme vakti. Ancak artık orjinal sayfa boyutunda çalışmalısın. Küçük resimde planladığın panelleri ve çizimleri eskiz şeklinde çiz. Artık biraz daha fazla ayrıntıya girmelisin. Sayfanın iskeleti bu aşamada oluşur. Karakterlerin ve çizgi romanın geçtiği mekanların açılarını panellerinde belirle.
    [​IMG]


    3 - Perspektif ve Arka plan Çalışması : Perspektif, belirli yardımcı çizgiler ile çizilir. Bu perspektif çizgileri aslında gözü yönlendirmek için kullanılır. Hikayenizin temasına göre doğru mekan çizimleri için ufak bir araştırma yapın. Daha ayrıntılı ve düzgün mekan çizimleri hikayeye ayrı bir inandırıcılık ve ilginçlik katar. Bu işlem için bir çok çizer referans fotoğraflar kullanır. Örnekte gösterdiğimiz çizgi roman vahşi batı temasını ele aldığından batı kasabalarındaki yapıların fotoğrafları kullanılmış.
    [​IMG]
    [​IMG]

    4 - Karakter Çizimleri, Duruşlar ve Anatomi : Çizgi romanlarda düzgün bir anatomi önemlidir. Yardımcı çizgiler kullanmaktan çekinmeyin. Doğru ölçülerde olmasına dikkat ederek eskizler oluşturun. Artık daha temiz çalışmalısınız. Bu aşamada da referans fotoğraflardan yardım alabilirsiniz. Bu daha gerçekçi ve doğru bir çizgi yakalamanıza yardımcı olur.
    [​IMG]
    [​IMG]

    5 - Son Düzenlemeler ve Gölgelendirme : Artık son aşamadasın. Karakterlerine sayneye uygun pozlar ve yüz ifadeleri ver. Karakterlerin elbiselerinden tahtaların dokusuna ve çatıdaki kiremitlere kadar detaylar ekle. Bu tür dokunuşlar sayfaya ve hikayeye uygun dokuyu verecek. Sıradaki aşaman gölgelendirmeleri tamamlamak. Gölgeler de eklendikten sonra etkileyici bir sayfa elde edeceksin.
    [​IMG]

    Kaynak: Corel Paint Comic Page Tutorial
    Bu içerik www.TRART.org için hazırlanmıştır.
  2. [​IMG]

    MANGA SAYFA AŞAMALARI

    [​IMG]
    1 - Storyboard : Burada aklınızdakileri okura nasıl yansıtacağınızın kaba bir dağılımı olur. Çizimler özenilmeden çizilir, bir nevi sayfanın proje aşamasıdır. Panelleri, karakterleri, konuşma balonlarını nasıl yerleştireceğinizi ayarlarsınız. Bir miktar ilerlemiş sayfalara tekrardan müdahale etmek zor olduğundan daha sağlıklı sonuçlar için önemli bir aşamadır.

    2- Taslak : Bir sonraki adım sayfanın ana iskeletini oluşturur. Pozlarda ve ifadelerde daha detaylı çizimler yapılır. Arka plan tasarlanır. Bir çok çizer bu aşamayı mürekkepleme aşamasında daha rahat hatlar oluşturmak için mavi mekanik kurşun kalemle çizer. Taramadan sonra mavi sayfa görünmeyecek. Sayfa hala müdahaleye açıktır, ufak tefek değişiklikler yapılabilir.

    _______________________________________________________________________________________

    [​IMG]
    3 - Mürekkepleme(Tarama) : Sayfaya hayat verme aşaması geldi. Oluşturulan taslak üzerinden mürekkepleme işlemi başlar. Hassas bir aşamadır. Odaklanma gerektirir ve bazen ağır ilerler. Gözler, mangadaki en önemli duygu aktarıcı olduğundan daha da özenilmelidir. Karaktere odaklanmış yakın panellerde daha detaylı çizimler olacaktır. *Kontrast için arkaya çok fazla ayrıntı eklemekten kaçının. Sayfa kolay okunmalı ayrıca temiz görünmelidir.

    4- Tonlama ve Son dokunuşlar : Screentone ile istediğiniz atmosfere ulaşacaksınız. Sayfa, daha canlı görünecek. Bazı yerleri siyah ile doldurmak da önemli bir etki bırakır. Konuşma balonlarınızı doldurun ve artık sayfanız tam anlamıyla hazır.


    Kaynak: Nashi - Sometimes she's the Light mangasından bir sayfa
    *Kontrast: Görsellerde, siyah ile beyaz değer arasındaki geçiş hızı tarafından belirlenen kavram. bu scala büyüdükçe düşük, küçüldükçe yüksek kontrast ibaresi kullanılır.

    Bu içerik TRART.org için hazırlanmıştır.
  3. Merhaba arkadaşlar bu konuda sizlere üç çizgi roman türünden bahsedeceğim ve bu türlerin arasındaki yapısal farklardan bahsedeceğim. Öncelikle kısaca çizgi romanın ne olduğunu açıklamak istiyorum. Basitçe çizgi roman hikayeleri çizerek anlatma sonucu ortaya çıkan sanatsal bir üründür. Bu konuda bahsedeceğim üç tür de çizgi roman ana başlığı altında toplanırlar.

    [​IMG]

    COMİCS (AMERİKAN TARZI ÇİZGİ ROMAN)
    Aslında comics dünya geleli çizgi romanlar için kullanılan bir tanım ama ben bu konuda comics kelimesini Amerikan tarzı çizgi romanlar için kullanacağım.

    GENEL ÖZELLİKLERİ
    • Gerçekçi, bol detaylı ve renklendirilmiş çizimler

    • Konu olarak işlenen hikayeler süper kahraman hikayelerini, uzayda yaşam formları arası mücadeleler eski örneklerinde Amerika kıtasına gelen göçmenlerin hikayeleri ve takibinde western hikayeleri

    • Ciltler halinde basılı olarak piyasaya sürülürler

    • En iyi örnekleri Marvel Comics(Ironman, Spider Man, Hulk, Thor, Captain America, X-Men...) ve DC Comics(Batman, Superman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern...)
    İNCELEMELER
    [​IMG]
    [​IMG]


    [​IMG]


    MANGA
    Japonya da yapılan çizgi romanlara verilen addır. Mangalar yıllar boyunca gelişimini hep sürdürmüşlerdir ve bugün de önemli bir takipçi kitlelerine sahitirler.

    GENEL ÖZELLİKLERİ
    • Çizim şekli çok çeşitlilik gösterir, birden çok çizim türü (realistik, yarı realistik, çizgifilmsi) ile çizilen örnekleri vardır ama çoğunluğu yarı gerçekçi özgün tarzlara dayanır.

    • Mangaların konu yelpazesi çok geniştir, her şey manganın konusu olabilir. Örneğin tarihi bir hikaye de, fantastik bir hikaye de, ofis hayatını ya da aşçılığı anlatan bir hikaye de mangaların konusu olabilir.

    • Ciltler halinde basılı olarak ve manga dergilerinde sayı sayı yayımlanarak piyasaya sürülürler. Son zamanlardan internet üzerinden yayın yapan mangalar da çoğalmaktadır.

    • En iyi örnekleri One Piece, Naruto, Bleach, Berserk, Vagabond, Drogon Ball, Full Metal Alchemist, Fairy Tail, Slum Dunk, Shingeki no Kiyojin,One Punch Man, Kuroko no Basket, Dedective Conan...)
    İNCELEMELER
    [​IMG]
    [​IMG]


    [​IMG]


    WEBTOON
    Webtoon dünyada webcomic olarak bilinen dijital olarak çizilen ve internet ortamında yayınlanan çizgi roman türünün Güney Kore de aldığı isimdir. Ancak bugün webtoon ismine dünyanın başka yerlerinde daha çok rastlanıyor ve webcomic adının yerini alıyor.

    GENEL ÖZELLİKLERİ

    • Tamamı çeşitli grafik tabletler ile dijital olarak çizilen tarz olarak çizgi dizilere benzeyen yarı realistik çizim tarzları vardır ve tamamı dijital ortamda renklendirilirler.

    • Konu olarak genellikle aksiyon ve macera içeren bilim kurgu hikayeleri, fantastik hikayeler, romantik komediler işlenir

    • Bir kaç popüler örneği dışında genellikle basılı olarak piyasaya sürülmemişlerdir, web üzerinden bu işi için açılmış webtoon sitelerinden okunurlar.

    • En iyi örnekleri Noblesse, Towe of God, The Gamer, The God of Hing School, Girls Of The Wild's, Dr. Frost, Orange Marmalade, Dice, Nightmare Factory
    İNCELEMELER
    [​IMG]
    [​IMG]

    Gördüğünüz gibi okurların en çok ilgi gösterdiği hikayelerin çizilerek anlatıldığı bu üç ayrı çizgi roman türünde yapısal olarak bir çok farklılıklar var. Umarım bu yazı bunlar hakkında bilgilendirici bir yazı olmuştur.
    afacanx, Denizfeneri, Amy ve 6 kişi daha bunu beğendi.
Top